Каква храна трябва да опитате в Индонезия? Какво най-често се продава в местните ресторанти?
Търсене на настаняване в Индонезия
Индонезийска кухня
Основната храна е оризът (nasi), който индонезийците ядат по 3 пъти на ден. Най-често срещаната добавка към ориза е пилешко или риба в различни пикантни сосове или пържени.
Кухнята е повлияна до известна степен от местната религия, така че свинско месо, което е забранено от исляма, ще срещнете основно само на Бали, при природните племена и в християнски или китайски ресторанти.
В хиндуисткия Бали, за разнообразие, трудно ще намерите говеждо месо.
Другата често срещана гарнитура е юфка (mie).
Ще срещнете и различни видове супи, към които индонезиецът, разбира се, ще си поръча ориз.
Към ястието винаги се добавя самбал - сос от люти чушки, а можете да го подправите и с "кекап манис", който представлява гъст сладък соев сос.
Местните ястия обикновено са много пикантни. В повечето ресторанти или варунги можете да поискате и "bunkus", което представлява храна за вкъщи. Те ще опаковат порцията ви в хранителна хартия, течна в малки торбички. След това можете да консумирате такава храна по време на по-дълго пътуване.
Типични индонезийски специалитети
Ястията, които най-често ще срещнете в менюто:
- Наси горенг - пържен ориз
- Ayam goreng - пържено пиле
- Ikan goreng - пържена риба
- Mie goreng - пържени юфки
- Satay - пържено (най-често) пилешко шишче с фъстъчен сос
- Soto ayam - вкусна супа с ориз, юфка, зеленчуци и пилешко месо
- Bakso - супа с кнедли от мляно месо
- Babi - свинско месо
- Sapi - говеждо месо
- Gado-gado - зеленчукова салата с тофу, яйце и фъстъчен сос
- Cap-cay - смесени пържени зеленчуци
- Tempeh - пържени парчета тофу
- Tahu - ферментирали соеви резени
- Pisang goreng - пържен банан
Не бива да се забравя и голямото разнообразие от екзотични плодове, като салак (змийски плод), джакфрут (плод на хляба), маракуя (маракуя), кленкенг или рамбутан (с вкус, подобен на личи), мангостин, сирсак, карамбол, ананас, манго, авокадо и спорния дуриан.
Прясно изцедените сокове, предлагани в повечето ресторанти или warung, са перфектни.
Типични напитки
- Air minum - питейна вода
- Teh - чай
- Teh jahe - чай от джинджифил
- Es Teh - студен чай (чай с лед)
- Kopi - кафе (турско)
- Es jeruk - изцедени цитрусови плодове с вода, захар и лед
- Susu - мляко
- Jus - сок
Алкохолът тук е доста скъп. Бирата Бинтанг е водеща сред туристите, а в различните региони се предлагат и специфични спиртни напитки, вина или ликьори (арак, ангур, туак, моке, ...), ако искате да опитате, внимавайте за качеството на алкохола. Някои туристи са били отровени от домашно приготвени ракии.
Местните хора вярват в силата на природата. По пътя може да попаднете на магазин, наречен "Джаму". В него се продават природни лекарства. Ако успеете да опишете някое от заболяванията си на билкаря (който вероятно няма да говори английски), можете да очаквате лекарство, от което местните жители не могат да се наситят.
По време на Рамазана бъдете подготвени, че магазините и заведенията за хранене може да са затворени през деня. Това е така, защото мюсюлманите постят през светлата част на деня и се хранят едва когато падне нощта.
Как да се храните като местни
Повечето индонезийци, които не се хранят вкъщи, отиват да се хранят във варунги или подвижни сергии. Те често не се хранят на маси, а седят на рогозки.
Често получавате храната си в дълбока чиния; ако се храните с прибори, получавате лъжица и вилица. Лъжицата се държи в дясната ръка, вилицата - в лявата, а с вилицата храната се прехвърля върху лъжицата.
Много местни жители се хранят с ръце; ако решите да го направите, винаги използвайте само дясната си ръка. Лявата се смята за нечиста и индонезийците често я имат увиснала покрай тялото.
Загребвайте храната между пръстите си и плъзгайте хапката в устата си с палеца. Често се смята за учтиво да довършите цялата порция. Не се смята за учтиво и да подсмърчате, дори ако пикантната храна предизвиква сълзи в очите ви. Препъването е позволено.
Местните улични сергии за храна (warungs) са многобройни в цялата страна. Тези местни ресторанти често се намират дори в най-малките села, а в градовете има десетки такива на една улица.
Обичайни цени в ресторантите
Индонезийците ядат основното си ястие на закуска, например ориз, юфка, супи или различни каши, цената в един warung (типичен индонезийски уличен ресторант или сергия) обикновено е около 20 000 idr.
Цените в туристически райони като Бали или центъра на Джокякарта могат да бъдат повече от два пъти по-високи, а нормално ястие в местен ресторант може да се купи за около 40 000 идр.
Обядът или вечерята ще излязат на подобна сума , бира в ресторант можете да си вземете от около 40 000 idr, пресни сокове от около 10 000 idr.