Каква храна трябва да опитате в Япония? Какво най-често се продава в местните ресторанти?
Купуване на билети за Япония предварително
Японска кухня
Тъй като Япония е сезонна страна, можете да опитате нещо различно през почти всеки месец от престоя си. Най-много можете да срещнете:
соба - юфка от елда, която се сервира студена през летните месеци (zaru soba) или топла през зимните месеци. Един от основните варианти е kake soba (юфка от елда с бульон).
Udon noodles - дебели пшенични юфка с жълтеникав цвят, които се сервират като soba noodles.
Нудъли рамен - супата рамен по принцип може да се приготви по много начини, нудълите са яйчени нудъли по китайски, но рамен е толкова популярен в Япония, че местните жители го приемат като свой. Най-важното нещо за рамен е бульонът, чието производство обикновено е тайно, така че всеки ресторант за рамен предлага бульон с различен вкус, дори и да става въпрос за едно и също ястие. Освен бульон и юфка, в рамен има зеленчуци и месо по различни начини.
Гьоза - пълнени торбички с месо и зеленчуци, приготвени на пара или пържени.
Темпура - зеленчуци, морски дарове и риба, покрити по начин, подобен на този при трикракото увиване, но резултатът е забележимо по-хрупкав.
Суши - предимно сурова риба с ориз и водорасли. Типичното суши представлява руло от ориз и месо, покрито с водорасли, и се нарича маки. Оризът с риба отгоре е нигири. Самите парчета сурова риба се наричат сашими.
Натто - ферментирали соеви зърна, които са светлокафяви на цвят. Те имат много остра миризма и типично силен вкус, като чужденците често дори не могат да ги вкусят заради силната миризма. Въпреки това те са много полезни!
Bentó - кутия за обяд, по принцип по малко от всичко. Характерно е, че бенто се купува за влака или шинказен, продават ги направо на пероните.
Сенбей - оризови крекери, покрити със соев сос и водорасли, подобни на известния тук "японски микс".
Чайове - сенча - типичен зелен чай, генмайча - зелен чай с печен ориз, мугича - ечемичен чай, матча - чай на прах с горчив вкус, използван главно при чаени церемонии и като аромат за сладкиши, и др.
Алкохол - саке - оризово вино, типичен японски алкохол. Shouchu - японска спиртна напитка от сладки картофи. Бира - Asahi, Sapporo, Kirin, Yebisu, ...
Бонбони и сладкиши - традиционните бонбони се приготвят от оризово брашно, нишесте и сладки бобчета анко.
Какво да не правите, когато се храните
Не пъхайте клечки за хранене в ориза, а ги поставяйте върху купата. Пръчките за хранене се забиват в ориза само по време на погребални ритуали.
Не забивайте пръчици в сушито, това е много грубо. Обичайно е да ядете суши с ръце, ако не знаете как да използвате клечки за хранене. От друга страна, в Япония сушито се яде с ръце от истинските ценители и гурмани.
Не си подавайте храната от клечки за хранене на клечки, това напомня за друг будистки погребален ритуал - този на вземането на костите.
Как да се храним като местни
Храненето в местни ресторанти е безопасно. Японските хигиенни стандарти са сред най-високите в света.
Местните закусвални на самообслужване са повсеместни, където поръчвате в павилион, плащате с карта и получавате проста, но обикновено добра и, най-важното, много евтина храна.
Тези бистра са много популярни сред японците за закуска и вечеря.