Традиционна храна в Япония

Япония

Каква храна трябва да опитате в Япония? Какво най-често се продава в местните ресторанти?

Купуване на билети за Япония предварително

Японска кухня

Тъй като Япония е сезонна страна, можете да опитате нещо различно през почти всеки месец от престоя си. Най-много можете да срещнете:

соба - юфка от елда, която се сервира студена през летните месеци (zaru soba) или топла през зимните месеци. Един от основните варианти е kake soba (юфка от елда с бульон).

Udon noodles - дебели пшенични юфка с жълтеникав цвят, които се сервират като soba noodles.

Нудъли рамен - супата рамен по принцип може да се приготви по много начини, нудълите са яйчени нудъли по китайски, но рамен е толкова популярен в Япония, че местните жители го приемат като свой. Най-важното нещо за рамен е бульонът, чието производство обикновено е тайно, така че всеки ресторант за рамен предлага бульон с различен вкус, дори и да става въпрос за едно и също ястие. Освен бульон и юфка, в рамен има зеленчуци и месо по различни начини.

Гьоза - пълнени торбички с месо и зеленчуци, приготвени на пара или пържени.

Темпура - зеленчуци, морски дарове и риба, покрити по начин, подобен на този при трикракото увиване, но резултатът е забележимо по-хрупкав.

Суши - предимно сурова риба с ориз и водорасли. Типичното суши представлява руло от ориз и месо, покрито с водорасли, и се нарича маки. Оризът с риба отгоре е нигири. Самите парчета сурова риба се наричат сашими.

Натто - ферментирали соеви зърна, които са светлокафяви на цвят. Те имат много остра миризма и типично силен вкус, като чужденците често дори не могат да ги вкусят заради силната миризма. Въпреки това те са много полезни!

Bentó - кутия за обяд, по принцип по малко от всичко. Характерно е, че бенто се купува за влака или шинказен, продават ги направо на пероните.

Сенбей - оризови крекери, покрити със соев сос и водорасли, подобни на известния тук "японски микс".

Чайове - сенча - типичен зелен чай, генмайча - зелен чай с печен ориз, мугича - ечемичен чай, матча - чай на прах с горчив вкус, използван главно при чаени церемонии и като аромат за сладкиши, и др.

Алкохол - саке - оризово вино, типичен японски алкохол. Shouchu - японска спиртна напитка от сладки картофи. Бира - Asahi, Sapporo, Kirin, Yebisu, ...

Бонбони и сладкиши - традиционните бонбони се приготвят от оризово брашно, нишесте и сладки бобчета анко.

Какво да не правите, когато се храните

Не пъхайте клечки за хранене в ориза, а ги поставяйте върху купата. Пръчките за хранене се забиват в ориза само по време на погребални ритуали.

Не забивайте пръчици в сушито, това е много грубо. Обичайно е да ядете суши с ръце, ако не знаете как да използвате клечки за хранене. От друга страна, в Япония сушито се яде с ръце от истинските ценители и гурмани.

Не си подавайте храната от клечки за хранене на клечки, това напомня за друг будистки погребален ритуал - този на вземането на костите.

Как да се храним като местни

Храненето в местни ресторанти е безопасно. Японските хигиенни стандарти са сред най-високите в света.

Местните закусвални на самообслужване са повсеместни, където поръчвате в павилион, плащате с карта и получавате проста, но обикновено добра и, най-важното, много евтина храна.

Тези бистра са много популярни сред японците за закуска и вечеря.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.

Остават някакви въпроси?

Ако имате въпроси или коментари относно статията...

0 коментари

Влезте в Cestee

... световната общност на туристите

Все още нямате акаунт за пътуване? Регистрирайте се