Какво да опитате в Швеция за местни специалитети? И къде да отидете за евтина храна?
Вижте цените на хотелите в Швеция
Шведска кухня
В исторически план шведската кухня не е била много богата. Храната на по-голямата част от населението се е ограничавала до това, което е можело да се отгледа или улови на място.
Поради това диетата се е състояла основно от овесена каша, хляб, ряпа (която по-късно е заменена с картофи), зеле, бобови растения и супи.
Месните ястия са били приготвяни предимно от риба, свинско месо, евентуално еленско месо и диви птици. Широко разпространено е и месото от лос (älg) и северен елен (ren), което най-често се приготвя като пържола, поднесена с картофи и боровинки.
Шведите много обичат сладкишите. Местните пекарни предлагат голямо разнообразие от специалитети.
Типични шведски специалитети
Тези ястия не бива да се пропускат в Швеция.
Месни кюфтета
Шведските кюфтета са не просто обикновено ястие, а един от символите на страната. Кюфтетата обикновено се приготвят от смляно говеждо и свинско месо и се сервират с картофено пюре и боровинки.
Ястието е типично за цяла Скандинавия, но като шведско ястие то стана известно в цял свят благодарение на веригата мебелни магазини IKEA, която от десетилетия ги сервира като основно ястие в своите трапезарии.
Сьомга
Сьомгата е много популярно ястие и се приготвя по десетки различни начини. Най-популярният е осолена сьомга с картофи и сос от копър.
Surströmming
Ястие, печално известно със стотиците видеоклипове в YouTube, в които хора от чужбина се опитват да го ядат, но въпреки невероятната миризма, то предизвиква по-скоро повръщане, отколкото апетит.
Сурстрьомингът е консервирана кисела херинга, приготвена чрез ферментация на рибно месо, което предизвиква силна миризма. Рибата е изключително солена, а миризмата е толкова силна, че сурстрьомингът е забранен за консумация в много обществени сгради.
Обикновено консервата се отваря под течаща вода и се сервира с хляб.
Сурстрьомингът е сезонен продукт и се продава в магазините от средата на август до изчерпване на количествата, рядко до следващата пролет. Сурстрьоминг се продава най-често в Северна Швеция, където може да се намери във всеки супермаркет. В южната част на страната се продава много малко.
Разчитайте на факта, че сурстрьомингът е скъпа храна и една кутия от 400 грама струва около 450 сек.
Ärtsoppa
Най-известната шведска супа се приготвя от жълт грах и към нея се добавят различни съставки по желание, най-често пилешко месо.
Sill (маринована херинга)
Херингата е една от най-популярните морски риби, която шведите много обичат.
Тя най-често се маринова в различни сосове с различни подправки, така че ястията от херинга се различават значително в отделните региони. Херингата е едно от най-популярните предястия или леки ястия за вечеря или закуска.
Kroppkakor
Типично ястие за Южна Швеция са кнедли, пълни с бекон или пушено месо, поднесени със сос от червени боровинки.
Това е едно от най-евтините и в същото време много вкусни и обилни ястия.
Pytt i Panna
В продължение на векове храната на бедните е останала популярна и до днес поради своята бързина и непретенциозност.
Тя е остатъчна храна. Това, което ви е останало вкъщи, се смесва. Основната съставка са картофите, които се нарязват на парчета и в тях можете да сложите почти всичко на вкус. Най-често свинско месо, домати, бекон или краставици.
Smörgåstårta
Този уникален солен десерт се състои от много втори сандвичи, шунка, сирене или зеленчуци. Smörgåstårta се приготвя за празнични поводи, но се продава и в някои пекарни.
Десерти и сладкиши
Сладките кифлички с пълнеж от канела и особено от кардамон, който е много популярен в Швеция, са изключително популярни.
Спрете в някое от многобройните кафенета сутрин и си купете по една от всяка сладка кифличка. Гарантираме ви, че ще имате много по-добра закуска от безвкусните континентални маси в хотела ви.
В северните части на Швеция също се произвеждат абсолютно фантастични кифлички със запечени боровинки, както в сладък, така и в солен вид.
Semla
Малките сладки понички с бита сметана отгоре обикновено се пълнят с бадемов крем и се ароматизират с канела, кардамон или се оставят без аромат.
Чудесни са за закуска и следобедно кафе.
Kladdkaka
Най-популярната торта сред шведите се приготвя от шоколад с голямо количество масло. Ето защо тя има леко мазна и много гъста консистенция.
Kladdkaka се омекотява с бита сметана и малини.
Как да се храните като местен жител
Шведите обикновено се хранят у дома. Когато някой ви покани вкъщи на вечеря, това е знак, че наистина ви цени. Те ходят по-рядко на ресторанти. Иначе за шведите е наистина обичайно да готвят предварително вкъщи и да носят храната си на работа/училище в кутия.
Това е и причината да не намерите много местни ресторанти с местна кухня в Швеция, а когато има такива, те обикновено са насочени към туристите и имат много високи цени. В ресторантите е удобно да има обедно меню.
Най-евтината местна храна (от 69 сек), под формата на кюфтета, може да се намери в трапезариите на мебелния магазин ИКЕА.
Какво е най-важно за шведите? Отиването за "фика". Това означава да отидеш в кафене, да изпиеш кафе, нещо сладко и да си поговориш с приятели. За разлика от ресторантите, кафенетата са вездесъщи и могат да бъдат открити в големи и малки градове.
Класическите заведения за бързо хранене с бургери и пържени картофи са повсеместно разпространени. В Швеция лидер е местната компания MAX Burgers, но има и McDonald's и KFC. Много често ще попаднете и на пицарии или кебапчийници.
Популярни са и хот-договете в 7-Eleven или Pressbyrån, които могат да се намерят дори в най-малките градове.
Обичайни цени в ресторантите
- Хранене в ресторант с обедно меню - 130 сек.
- Хранене в ресторант, без специални предложения - 170 сек в по-евтин ресторант, но по-често от 220 сек нагоре
- Бира - 60 сек.
- Коктейл - 140 сек.
- Пица - 100 сек
- Меню на McDonald's - 110 сек.
- Вода - 25 сек
- Хотдог - 30 сек