Каква храна трябва да опитате в Бруней? Какво най-често се продава в местните ресторанти?
Кухня в Бруней
Островната държава от Югоизточна Азия е съставена от разнообразни етноси, племена и нации, както и от редица местни и вносни кухни.
Въпреки това кухните на Индонезия, Малайзия и Бруней запазват сходен характер.
Както и в континенталната част на Югоизточна Азия, основната храна е ориз и различни видове юфка.
За разлика от континенталната част на Малайзия, тук се наблюдава много по-силно влияние на арабската и индийската кухня. Често срещани са и адаптации на местни ястия към местните вкусове, което създава техния уникален, неповторим характер.
Островните народи в Югоизточна Азия често са склонни към люти и пикантни храни.
Специалитети на Бруней
Въпреки силното влияние на съседните държави, можете да опитате типични специалитети, характерни единствено за Бруней.
Основното местно ястие е много странният ambuyat.
Това е лепкава нишестена каша, добивана от вътрешността на палми, напълно безвкусна, която се увива на бамбукова пръчка и се потапя в кисел пикантен сос.
В ресторантите и на пазарите ambuyat винаги се продава в менюто заедно с други гарнитури като говеждо месо, тиква, краставици, моркови, зелен фасул и много други.
Други популярни брунейски ястия са следните:
- Наси каток - ориз с пилешко, риба и много други пикантни гарнитури, това е най-разпространеното ястие в Бруней.
- Kuih Koci Gula Kelapa - сладка оризова торта, пълнена с кокос
- Млечни и плодови напитки - различни плодови сокове, смесени с мляко, чай или шоколад, са много популярни
Как да се храним като местни
Яденето на храна на местните улични сергии е безопасно. В сравнение с други азиатски страни Бруней е строг по отношение на хигиената дори на пазарите.
Не липсват и вериги като KFC, Pizza Hut, Jollibee или Burger King. Сред местната младеж тези западни или филипински вериги са изключително популярни.
Препоръчително е да се използва бутилирана вода, горещ чай или кафе, или бутилирани безалкохолни напитки от международни производители, както и да се консумират готвени храни и плодове, които са обелени на ръка.