Традиционна храна в България

България

Каква храна трябва да опитате в България? Какво най-често се продава в местните ресторанти?

Резервирайте настаняване със закуска

Българска кухня

Местната кухня се приготвя от местни продукти с много зеленчуци и салати. Ястията обикновено са леки. Основните меса, които се приготвят, са пилешко и риба.

Българската кухня се смята за една от най-здравословните в Европа.

Смята се, че големият дял на консумираните зеленчуци и млечни продукти е причина за дълголетието им.

Типични български специалитети

Българите твърдят, че са "открили" в страната си киселото мляко, което наричат kiselo mljako. Този продукт съдържа специални бактерии, които предпазват организма от токсини и дори от някои видове рак. Впоследствие този специалитет е наистина достъпен само в България. Освен това тук има големи традиции във винопроизводството, като особено червените вина са отлични.

Шопска салата - основата е балканско сирене. То се нарича "сирене" и има леко сладък до масленост вкус. Другите съставки са краставици, домати и сладък лук, маслини и малко дресинг. Просто и вкусно. Българите започват основното си хранене с това ястие (вместо с нашата супа).

Супи - в България те често представляват основно ястие, а някои от тях спадат към българските национални ястия. Типични супи са:

  • Bob čorba: Гъста боб чорба,
  • Tarator: студена супа, приготвена от кисело мляко с копър, краставици и ядки,
  • Pilšeka supa: пилешка супа,
  • Ribena supa: рибена супа,
  • Škembe čorba: супа от дреболии с чушки и малко мляко.

Кефти и кебапчета - в България месото най-често се консумира смляно и изпечено на скара.

Кефти е едно от най-традиционните евтини ястия, което можете да намерите в абсолютно всяка сергия, заведение за бързо хранене и ресторант. Това всъщност са класическите мини кюфтета, докато кебапчетата (понякога и кебапчета) са кюфтета с продълговата форма, много близки до чеверметата.

Най-честата подправка, използвана в каймата, е римският кимион или saturejka. Кебапчетата често се продават като бърза закуска в хляб или кифла, а в ресторантите преобладаващо с чипс.

Мусака - традиционно балканско ястие. Представлява смес от кайма и зеленчуци като лук, чесън, патладжан и домати. Понякога с картофи.

Баница - класически солен кекс, който можете да намерите във всяка пекарна, е типичен за България. Сладкишът е направен от тесто, наподобяващо бутер тесто, а пълнежът му е от вкусно ароматно сирене, сметана и бяло кисело мляко.

Риба - както във всяка крайбрежна страна, българските ресторанти се отличават с богат асортимент от морски дарове. Сред най-популярните са морска скумрия, много фини филета от черноморска акула или херинга на скара.

Особен деликатес е малката риба кака, която на вкус много прилича на сардина. Те се пържат в тесто и обикновено се консумират след основното ястие или просто като чипс или пуканки.

Кашкавал - е типично българско твърдо сирене, което се произвежда както от краве, така и от овче мляко. То произхожда от българските планини Рила и Пирин, но ароматният му вкус е известен в цял свят.

Напитки

Що се отнася до безалкохолните напитки, българите пият предимно минерална вода и много обичат да пият чай по време на или след хранене. Внимавайте обаче, ако си поръчате чай в ресторант, автоматично ще ви донесат местен билков чай. Ако искате класически черен чай, трябва изрично да поискате "черен чай".

Що се отнася до алкохолните напитки, местните жители най-много обичат бирата. Българската бира е доста добра, а сред най-известните местни марки са "Загорка", "Ариана" или "Бургаско". Бирата от Чехия също е много популярна в България.

Виното също е много добър български продукт. Подходящият климат и хълмистият характер на ландшафта осигуряват идеални условия за отглеждане на грозде. Виното в България е и много евтино и можете да си купите бутилка с добро качество от около 3 евро.

Специфична напитка е бозата, която вероятно произхожда от Турция, но е много популярна и тук. Това е ферментирала малцова напитка с гъста консистенция и леко кисело-сладък вкус. Съдържанието на алкохол е около 1 %.

От твърдия алкохол следните напитки са типично местни:

  • Ракия - произходът на тази спиртна напитка от грозде, сливи и смокини се обсъжда в няколко балкански страни и вероятно е невъзможно да се докаже достоверно откъде наистина произхожда. Във всеки случай това е един от най-популярните видове твърд алкохол в България,
  • Мастика - анасонова напитка, която трябва да съдържа поне 47% алкохол. Тя се сервира охладена.

Как да се храним като местни

Местните жители предпочитат да се хранят в малки сергии или малки ресторантчета с пластмасови столове в градините 4 евро.

До момента най-разпространеното българско ястие за бързо хранене е "челнча и кебапча". Това е кюфте, поставено в кифла с парче лук и краставица и полято с доматен кетчуп. Вкусът му е като на кюфте със сач.

В България има много подобни сергии и миниресторанти и можете да ги откриете във всяко по-голямо село. В най-големите курорти по Черноморието обаче те бавно отстъпват място на по-скъпите туристически ресторанти и истинска автентична България ще усетите само в мегаполисите Варна или Бургас, или в най-малките курорти.

Тази статия може да съдържа партньорски връзки, от които нашият редакционен екип може да получи комисиони, ако кликнете върху връзката. Вижте нашата страница за рекламна политика.

Остават някакви въпроси?

Ако имате въпроси или коментари относно статията...

0 коментари

Влезте в Cestee

... световната общност на туристите

Все още нямате акаунт за пътуване? Регистрирайте се